Vitamina C este unul din ingredientele cele mai iubite și folosite în rutinele de îngrijire zilnce de milioane de femei. Dar ce este cu adevărat? Când se folosește? Cum alegem crema/serul potrivit pentru nevoile noastre?
Vitamina C sau acidul ascorbic are următoarele roluri demonstrate:
- Reduce activitatea matrix metaloproteinazelor (pe scurt MMPs sunt niște enzime cu rol important în skin ageing și nu numai). Astfel este oprită distrugerea colagenului și astfel te vei bucura de o piele plină de elasticitate un timp mai îndelungat.
- Stimulează producerea de colagen tip 1 și 3.
- Reduce producția de melanină. Din acest motiv este atât de iubit și folosit în combaterea petelor pigmentare și redarea strălucirii naturale a tenului.
Cum ne alegem crema cu vitamina C potrivită?
Vitamina C este un compus care necesită stabilizare. Astfel, pentru a fi eficientă și a nu se oxida trebuie ținută la loc ferit de soare, în recipiente cât mai închise la culoare și preferabil de sticlă.
Forma pură de vitamina C este acidul ascorbic potent la concentrații între 10 – 20 %. Nu există dovezi științifice care să demonstreze o eficiență mai mare a vitaminei C peste această concentrație.
15% acid ascorbic este concentrația optimă, iar dacă mai adaugi vitamina E și acid ferulic ai obținut ceea ce îmi place să numesc combinația perfectă! Există pe piață produse care au în compoziție aceste 2 ingrediente prietene ale vitaminei C care îi cresc eficacitatea și o fac de nelipsit din rutina ta de îngrijire.
Pot folosi vitamina C dacă am tenul sensibil?
Atenție! Acidul ascorbic poate fi iritant și trebuie utilizat cu grijă în caz de ten hipersensibil.
Pentru cei cu ten foarte sensibil, dar care nu vor să renunțe la multiplele beneficii ale vitaminei C, o variantă potrivită este un derivat al acesteia de tipul tetrahexyldecyl ascorbate ( THDA ) – o găsești la cei de la deciem.
Când o folosim?
Poate fi folosită oricând, atât dimineața, cât și seara. Dacă obișnuiești să folosești retinol seara, atunci vitamina C trebuie utilizată obligatoriu dimineața. Nu uita de fotoprotecție..minim SPF 50.
Posibili duşmani ai vitaminei C?
Trebuie sa acordam o mai mare atentie atunci cand o folosim impreuna cu:
- niacinamida: poate da în rare cazuri flush-uri, acele senzații de căldură și roșeață care apar la nivelul obrajilor și care dau bătăi de cap. Așa că recomand ca administrarea de niacinamidă să se facă la o distanță de 12 ore de vitamina C.
- Alfa hidroxii acizii (AHA): nu destabilizează vitamina C, însă o pot face mai iritantă.
- Retinoizii: mult prea sensibilzant folosite împreună. Varianta preferată: retinol seara și vitamina C dimineața.
De reţinut!
Nu folosim vitamina C împreună cu:
- peroxid de benzoil
- uleiuri de curățare
De ce? Pentru că atât peroxidul de benzoil, cât și uleiurile de curățare, pot inactiva vitamina C și prin urmare toate beneficiile ei sunt pierdute.
Sper că ai gasit acest articol util și acum vei utiliza vitamina C ca un adevărat skincare PRO!
Tips: Dacă vrei să testezi eficiența produsului tău cu vitamina C, iți sugerez să tai un măr în două și pe una din jumătăți să pui serul sau crema ta preferată cu vitamina C. Lasă ambele jumătăți pe masă și uită de ele câteva ore. Spre seară mergi și verifică-le. Ar trebui să obervi că jumătatea pe care ai aplicat serul este la fel de proaspătă, sau cu foarte mici modificări, spre deosebire de jumătatea cealaltă, pe care nu ai aplicat nimic și care s-a oxidat în tot acest timp.
With love,
Your dermatologist