Cum să folosești corect acidul salicilic conform medicului dermatolog

Acidul salicilic este peste tot în magazinele de beauty și social media. Este un produs cult status pe care toată lumea și-l dorește. De ce? Pentru că exfoliază tenul, decongestionează porii, tratează și previne acneea.

În ciuda a tot ce se spune, poți folosi acizi în fiecare zi! Trebuie doar să ai grijă la concentrație și să-ți  întrebi mai întâi dermatologul!

Totul sună minunat! Te-ai hotărât și vrei sa folosești acid salicilic. Care este următorul pas? Ce concentrație vei alege? De câte ori pe zi trebuie aplicat? Dimineața sau seara? Am ten sensibil, oare e bun? Acestea sunt întrebările cel mai des auzite de la pacienții mei, în special după ce au cumpărat produsul.

Acidul salicilic aka BHA, este pe scurt un agent exfoliant derivat dintr-o plantă numită willow bark sau salcie. Aceasta este forma naturală de BHA, nu neapărat mai bună decât cea sintetică, formulată și testată în laborator!

În termeni medicali, acidul salicilic este cea mai frecventă formă de BHA, cu efecte cheratolitice și comedolitice puternice. HUH? Da, sună complicat, dar asta înseamnă că BHA, spre deosebire de AHA, pătrunde adânc în pori și dizolva excesul de sebum și bacterii ce duc la acnee. Desigur, BHA va și netezi suprafața pielii (epiderma) prin exfolierea celulelor moarte din suprafață.

Cine ar trebui să folosească acid salicilic?

BHA este prima mea alegere când văd un pacient tânăr cu acnee ușoară sau moderată! Începem lent și lucrăm treptat împreună, pentru a construi o rutină de îngrijire eficientă și de lungă durată! Nu sunt adepta soluțiilor rapide care nu au beneficii pe termen lung. Ei bine, doar dacă ești Angelina Jolie și ai nevoie de o soluție rapidă înainte de un covor roșu super mega important! Deci, da, este posibil să ascunzi o problemă de piele, însă sigur nu o vei rezolva fără răbdare și o rutină adecvată!

Ce vreau să reții este că acidul salicilic nu ucide Propionibacterium Acnes și de aceea, îmi place să îl folosesc (atunci când este necesar) în combinație cu peroxidul de benzoil! Îndoieli? Sunt aici să te ajut! Scrie-mi pe pagina de Instagram @dermacons_skin_boutique și hai să facem lumină printre sutele de produse și informații pe care le auzi zilnic!

 

Am acnee si vreau sa folosesc acid salicilic!

Acidul salicilic este ideal pentru tenul mixt  predispus la acnee. Dacă ești consecventă și îl utilizezi în mod regulat, acidul salicilic te va ajuta să tratezi și să previi noile erupții, pentru a dezvălui un ten mai neted și mai luminos.

Nu știu dacă știi, dar acidul salicilic are proprietăți antiinflamatorii. De fapt, există un mit care circulă pe internet, potrivit căruia BHA provoacă pete pigmentare. Nu! Nu este adevarat! Este mult mai probabil ca AHA și alți acizi să declanșeze PIH (hiperpigmentare postinflamatorie) în comparație cu acidul salicilic. Acest lucru înseamnă că funcționează excelent și pe pielea închisă la culoare! Ura!

Îl vreau! L-am cumpărat! Acum ce fac?

Începe lent! Dacă un produs nu este făcut pentru uz zilnic sau nu are o concentrație mică, utilizează-l de 3-4 ori pe săptămână maxim. Dacă nu ai folosit niciodată acizi înainte, începe o dată sau de două ori pe săptămână și vezi cum reacționează pielea ta! O senzație de furnicătură este normală, însă dacă ai arsuri sau usturimi, clătește-l imediat cu apă călduță!

Vei găsi produse cu BHA sub diverse forme: produse de curățare, tonere, serumuri, spot treatments și uneori, loțiuni, cu concentrații cuprinse între 0,5 și 2%.

Le-am încercat pe toate! Pe mine sau pacienții mei. Produsul meu favorit? Cu siguranță 0,5% acid salicilic sub formă de toner, formulat cu ingrediente hidratante precum acidul hialuronic sau Centella Asiatica. Studiile au arătat că o concentrație mică de BHA utilizată zilnic, are aceeași eficacitate ca un procent mai mare folosit o zi da una nu, dar mai puține efecte adverse. Deci, mai mult nu înseamnă întotdeauna mai bine!

Mai mult, 0,5% BHA este sigur pentru pielea extrem de sensibilă, cu rozacee sau eczemă. Favoritul meu absolut este tonerul AXIS-Y 0,5% BHA + Centella Asiatica. Calmează, repară și hidratează tenul, în timp ce tratează coșurile, porii înfundați, uscăciunea și aspecul tern al pielii. De fapt, vei observa cum pielea ta devine mai liniștită, mai sănătoasă și mai fericită – pe lângă faptul că va fi complet rejuvenată!

Sfatul Dermatologului

Funcționează perfect în combinație cu serumul reparator Artichoke Intensive Barrier Relief și crema Cera-Heart Duo pentru un plus de hidratare, protecție și efect anti-îmbătrânire!

Gata! Acum ești un adevărat PROfesionist în materie de acid salicilic! Ce zici? Îl încerci?

With love,

Your dermatologist