Hiperpigmentarea. Ce este și cum o tratăm?

Hiperpigmentarea este o condi╚Ťie a pielii ├«nt├ólnit─â la peste 70% dintre pacien╚Ťii care viziteaz─â cabinetul medicului dermatolog.
De╚Öi este enervant─â ╚Öi necesit─â mult─â r─âbdare, exist─â numeroase tratamente ╚Öi metode de preven╚Ťie!

Melanina este pigmentul ce d─â culoarea pielii. Este produs de melanocite, un grup de celule aflate ├«n stratul bazal din epiderm, printr-un proces numit melanogenez─â. Cu c├ót avem mai mult pigment cu at├ót pielea este mai ├«nchis─â la culoare. C├ónd acest proces este alterat petele pigmentare apar. A╚Öa cum avem hiperpigmentare, putem avea ╚Öi hipopigmentare, dar aceasta este o discu╚Ťie pentru un alt episod de dermatology talks!

Câte tipuri de hiperpigmentare există?

Melasma

Apare de obicei la femeile gravide, în timpul sarcinii, din cauza schimbărilor hormonale. Poate fi prevenită, utilizând încă de la începutul sarcinii, produse pe bază de niacinamidă, vitamina C sau acid glicolic.

Lentigine solare

Expunerea cumulativ─â la soare este principala cauz─â de apari╚Ťie a petelor pigmentare. Apar atat pe fa╚Ť─â c├ót ╚Öi pe m├óini.

Nu exist─â nicio variant─â prin care s─â previi lentiginele solare sau pistruii f─âr─â s─â folose╚Öti protec╚Ťie solar─â, broad spectrum (UVA + UVB), minim SPF 30. Recomandarea mea este s─â optezi mereu pentru SPF 50.

Hiperpigmentarea postinflamatorie

Orice pată închisă la culoare apărută după un traumatism sau proces inflamator, poartă denumirea de hiperpigmentare postiinflamatorie. Există numeroase cauze care o pot provoca precum: acneea, zgarieturile, taieturile, arsurile, eczema, diverse micoze (ciuperci ale pielii), psoriazisul.

De obicei se retrage de la sine, în aproximativ 3-6 luni, dar poate necesita și tratamente dermatocosmetice.
Preferatul meu? Dermapenul!

Cum o trat─âm?

Antioxidan╚Ťi & Tratamente Topice

 • Vitamina C
 • Niacinamid─â
 • Arbutin
 • Acid Kojic
 • Acid Tranexamic
 • Acid Azelaic
 • Licorice (Lemn dulce)
 • Retinoizi
 • Hidrochinon─â
 • Fotoprotec╚Ťie SPF 30-50

Proceduri cosmetice

„Aten╚Ťie! Trebuie efectuate doar ├«n cabinete medicale, de personal cu experien╚Ť─â! Altfel, exist─â riscul s─â te pigmentezi ╚Öi mai tare. Crede-m─â am v─âzut ni╚Öte erori incredibile post microneedling sau peeling-uri.
Dar, să nu ne întristăm zic.

Dermapen

Preferatul meu..├Ämi place la nebunie rezultatul unui microneedling efectuat corect. Principiul este acela de a crea micro r─âni, a c─âror vindecare vor stimula produc╚Ťia de colagen, re├«nnoirea celular─â ╚Öi vor corecta procesul anormal de producere de melanin─â.

Laser

Nu sunt prima mea op╚Ťiune c├ónd vine vorba de tratamentul petelor pigmentare. Depinde foarte mult de ceea ce le-a cauzat, de c├ót timp au ap─ârut, alte tratamente efectuate etc. ├Äns─â pentru hiperpigmentarea post inflamatorie dup─â acnee laserul frac╚Ťional, Q-switch sau Nd:Yag sunt op╚Ťiuni pe care trebuie s─â le discu╚Ťi cu dermatologul t─âu.

Peelingurile chimice

Sunt peelinguri profesionale, foarte puternice, care trebuie efectuate de personal specializat. Exemple: acid glicolic, solu╚Ťie Jessner, TCA.

Factori de risc

 1. F─âr─â discu╚Ťie expunerea necontrolat─â la soare!
 2. Contraceptivele orale
 3. Terapia hormonal─â de substitu╚Ťie din menopauz─â
 4. Sarcina
 5. Anumite medicamente fotosensibilizante ( ex: Roaccutane, Doxicilina)
 6. Traumatisme
 7. Pielea închisă la culoare

Indiferent de metoda de tratament, niciuna nu va func╚Ťiona ╚Öi nu va ╚Ťine dac─â nu vei ├«ncepe s─â folose╚Öti constant crem─â cu fotoprotec╚Ťie. A╚Öa c─â, ├«nainte de a cheltui sume importante pe tratamente ╚Öi produse cosmetice, ├«ncearc─â o perioad─â s─â creezi un obicei din a aplica SPF. Dup─â ce a devenit indispensabil ├«n rutina ta de ├«ngrijire, abia apoi ├«ncepe s─â investe╚Öti ├«n tratamentele depigmentante.

With love,

Your dermatologist