Hiperpigmentarea. Ce este și cum o tratăm?

Hiperpigmentarea este o condiție a pielii întâlnită la peste 70% dintre pacienții care vizitează cabinetul medicului dermatolog.
Deși este enervantă și necesită multă răbdare, există numeroase tratamente și metode de prevenție!

Melanina este pigmentul ce dă culoarea pielii. Este produs de melanocite, un grup de celule aflate în stratul bazal din epiderm, printr-un proces numit melanogeneză. Cu cât avem mai mult pigment cu atât pielea este mai închisă la culoare. Când acest proces este alterat petele pigmentare apar. Așa cum avem hiperpigmentare, putem avea și hipopigmentare, dar aceasta este o discuție pentru un alt episod de dermatology talks!

Câte tipuri de hiperpigmentare există?

Melasma

Apare de obicei la femeile gravide, în timpul sarcinii, din cauza schimbărilor hormonale. Poate fi prevenită, utilizând încă de la începutul sarcinii, produse pe bază de niacinamidă, vitamina C sau acid glicolic.

Lentigine solare

Expunerea cumulativă la soare este principala cauză de apariție a petelor pigmentare. Apar atat pe față cât și pe mâini.

Nu există nicio variantă prin care să previi lentiginele solare sau pistruii fără să folosești protecție solară, broad spectrum (UVA + UVB), minim SPF 30. Recomandarea mea este să optezi mereu pentru SPF 50.

Hiperpigmentarea postinflamatorie

Orice pată închisă la culoare apărută după un traumatism sau proces inflamator, poartă denumirea de hiperpigmentare postiinflamatorie. Există numeroase cauze care o pot provoca precum: acneea, zgarieturile, taieturile, arsurile, eczema, diverse micoze (ciuperci ale pielii), psoriazisul.

De obicei se retrage de la sine, în aproximativ 3-6 luni, dar poate necesita și tratamente dermatocosmetice.
Preferatul meu? Dermapenul!

Cum o tratăm?

Antioxidanți & Tratamente Topice

  • Vitamina C
  • Niacinamidă
  • Arbutin
  • Acid Kojic
  • Acid Tranexamic
  • Acid Azelaic
  • Licorice (Lemn dulce)
  • Retinoizi
  • Hidrochinonă
  • Fotoprotecție SPF 30-50

Proceduri cosmetice

„Atenție! Trebuie efectuate doar în cabinete medicale, de personal cu experiență! Altfel, există riscul să te pigmentezi și mai tare. Crede-mă am văzut niște erori incredibile post microneedling sau peeling-uri.
Dar, să nu ne întristăm zic.

Dermapen

Preferatul meu..Îmi place la nebunie rezultatul unui microneedling efectuat corect. Principiul este acela de a crea micro răni, a căror vindecare vor stimula producția de colagen, reînnoirea celulară și vor corecta procesul anormal de producere de melanină.

Laser

Nu sunt prima mea opțiune când vine vorba de tratamentul petelor pigmentare. Depinde foarte mult de ceea ce le-a cauzat, de cât timp au apărut, alte tratamente efectuate etc. Însă pentru hiperpigmentarea post inflamatorie după acnee laserul fracțional, Q-switch sau Nd:Yag sunt opțiuni pe care trebuie să le discuți cu dermatologul tău.

Peelingurile chimice

Sunt peelinguri profesionale, foarte puternice, care trebuie efectuate de personal specializat. Exemple: acid glicolic, soluție Jessner, TCA.

Factori de risc

  1. Fără discuție expunerea necontrolată la soare!
  2. Contraceptivele orale
  3. Terapia hormonală de substituție din menopauză
  4. Sarcina
  5. Anumite medicamente fotosensibilizante ( ex: Roaccutane, Doxicilina)
  6. Traumatisme
  7. Pielea închisă la culoare

Indiferent de metoda de tratament, niciuna nu va funcționa și nu va ține dacă nu vei începe să folosești constant cremă cu fotoprotecție. Așa că, înainte de a cheltui sume importante pe tratamente și produse cosmetice, încearcă o perioadă să creezi un obicei din a aplica SPF. După ce a devenit indispensabil în rutina ta de îngrijire, abia apoi începe să investești în tratamentele depigmentante.

With love,

Your dermatologist