Skincare 101. Când, cum şi cu ce începem?

Vedem zilnic sute de produse pe rețelele de socializare, în reviste și mall-uri. Cum le alegem? Când este bine să introducem acizii sau retinolul în rutina noastră? De ce trebuie să ne aplicăm fotoprotectie dacă nu e soare afară? Sunt întrebări care cu siguranță au dat bătăi de cap oricărui pasionat de skincare la începuturile călătoriei sale pentru o piele luminoasă și sănătoasă.

Așa că m-am gândit să-ți vin în ajutor și să-ți schițez un plan de bază solid, pe care poți construi în viitor fără teamă și cu multă încredere în deciziile tale.

Rutina de îngrijire în 3 paşi?

Da. Acesta este basic-ul pentru orice persoană care are grijă de pielea sa. Este recomandată în special persoanelor tinere, adolescenților care nu au nevoie decât de o hidratare corespunzătoare a tenului. Desigur, în caz de acnee sau alte afecțiuni dermatologice, tratamentul se personalizează în funcție de nevoile fiecărui pacient în parte.

În ce constă?

  1. Curăţare

Ideal este să-ți cureți tenul de 2 ori pe zi: o dată dimineața și o dată seara. Dimineața, curățarea feței are rolul de a înlătura eventualul exces de sebum și transpirație din timpul somnului tău de frumusețe.

Tips: o față de pernă din mătase te ajută să înlături această problemă prin scăderea cu aproximativ 40% a transpirației din timpul nopții și nu numai. Dacă vrei să afli despre multiplele beneficii ale unei fețe de pernă din mătase click aici.

Există o excepție de la curățarea tenului de două ori pe zi: tenul uscat. În cazul persoanelor cu ten uscat, reactiv, predispus la iritații, o curățare cu apă călduță dimineața este suficientă.

Totuși, curățarea tenului seara nu trebuie ignorată sau sărită de nimeni. Este important să înlăturăm cât mai bine cremele și produsele de make-up, sebumul în exces, celulele epiteliale moarte, agenții poluanți și alte reziduri acumulate peste zi.

Dacă ești începător și nu știi ce cleanser ți se potrivește cel mai bine este să optezi pentru un produs de curățare blând, hidratant care este în general bine tolerat de toate tipurile de piele.

 

Tips: alege cleanser-ul fără parfum, cu puține ingrediente pentru a evita iritațiile și care conține ceramide sau glicerină pentru a menține bariera cutanată intactă.

 

 

  1. Hidratare

Următorul pas necesar în rutina ta de îngrijire este hidratarea. Indiferent de tipul tău de ten hidratarea este un alt step ce nu poate fi sărit. Chiar dacă ai o piele cu tendință acneică, ea va deveni uscată în lipsa unei hidratări corespunzătoare. O piele uscată este predispusă la iritații și nu vrem așa ceva.

Tips: caută acele produse care au scris pe etichetă noncomedogenic. Termenul „noncomedogenic” înseamnă că ingredientele folosite în fabricarea cremei nu blochează porii și nu vor cauza erupții nedorite.

Care sunt ingredientele „must have”  în hidratare?

  • Acidul hialuronic

Vedeta oricărui ritual de îngrijire, probabil cel mai cunoscut ingredient de pe piață care hidratează în profunzime și conferă acea senzație de piele hrănită și luminoasă.

Atenție!  În mod natural acidul hialuronic este o moleculă de dimensiuni mari, care rămâne la suprafața pielii formând un fel de peliculă. De aceea trebuie să fii foarte atentă când iți alegi produsul de îngrijire pe bază de acid hialuronic. Este important să aibă o greutate moleculară cât mai mică, pentru a penetra cât mai adânc în straturile pielii.

  • Ceramidele

Ceramidele sunt esențiale pentru protecția generală a pielii și în menținerea barierei cutanate intacte. Sunt esențiale pentru cei cu ten sensibil și uscat predispus la eczeme.

  • Vitamina C

Mult iubita vitamina C este un antioxidant puternic cu rol în protecție și luminozitate. Un articol dedicat exclusiv îl gasești aici.

  1. Protectie

Cremele cu fotoprotecție sunt prima linie de apărare contra cancerului de piele sau în termeni medicali – melanom.

Cred că dintre toți pașii la acesta țin cel mai mult. Dacă ar fi să aleg un singur produs cosmetic pe care să-l iau cu mine oriunde, cu siguranță prima și unica alegere ar fi crema mea cu SPF 50.

Alege să o folosești indiferent de vremea de afară. Razele UV penetrează stratul  de ozon fără să țină cont dacă e soare, înnorat, plouă sau ninge.

Cum o alegem?

Când vine vorba de cremele cu fotoprotecție ele se împart în două categorii: chimice și minerale.  Câteodată, într-un produs poți găsi o combinație între cele două.

Cremele minerale lucrează ca un adevărat scut. Au capacitatea de a bloca penetrarea razelor UV în piele, grație unor ingrediente precum oxidul de zinc și dioxidul de titanium.

Cremele cu filtru chimic în schimb, protejează pielea printr-un mecanism de absorbție a razelor UV, bazându-se pe niște compuși de tipul octocrylene sau avobenzone.

Eşti gata de start?

După ce ai pus bazele planului tău de îngrijire zilnică, poți adăuga și alți pași în funcție de nevoile tenului tău. Poți începe cu o exfoliere ușoară, o dată sau de două ori pe săptămână, folosind acizi de tipul AHA sau BHA, serumuri și măști.

Dar este un subiect lung și important pe care vreau să-l abordăm pe parcursul discuțiilor noastre viitoare. Cred că a fost suficientă informație pentru astăzi!

Ce îmi doresc să reții din acest articol este că inclusiv în skincare „less is more”. Trebuie să fii constantă, să nu experimentezi prea mult și să-i dai timp pielii tale. Iubește-o și ai răbdare cu ea!

With love,
Your dermatologist