Cicatricile post acneice. Ce sunt și cum să le recunoști corect

Ce sunt cicatricile post acneice? De ce și cum apar? Toata lumea cu acnee le va face? Ce opțiuni de tratament există? Acestea sunt doar câteva dintre cele mai frecvente întrebări primite de la pacienții mei.

Cum se formează cicatricile?

De fiecare dată când există o traumă la nivelul pielii, aceasta va încerca să o repare prin producerea de colagen nou, parte a unui proces natural, complex de vindecare.
Însă nu întotdeauna acest colagen se formează așa cum ne dorim. De cele mai multe ori este insuficient și orientat haotic – cicatrici atrofice, sau prea mult, în exces – cicatrici hipertrofice sau cheloide.

În cazul acneei papulo-pustuloase sau nodulare avansate, trauma se produce fie prin metode mecanice, atunci când încerci să-ți storci coșurile, fie din cauza inflamației și excesului de sebum care rup peretele folicular. Indiferent de situație, înainte de a face orice tratament pentru cicatrici trebuie să rezolvi problema acneei active!

Ce poți face ca să le previi?

  1. Oprește-te din a traumatiza leziunile! Nu stoarce, strânge sau apăsa pe coșuri
  2. Nu folosi perii de curățare abrazive sau scrub-uri mecanice! Ve plimba bacteria dintr-o parte în alta și vei crea traume suplimentare
  3. Nu folosi Dermaroller-ul! Nu imită în niciun fel device-urile cu microneedling din cabinetele de specialitate. Unghiul la care dermaroller-ul penetrează pielea este diferit și vei zgâria tenul producând alte micro traume -> șanse mari de cicatrici și hiperpigmentare!
  4. Folosește produse pe bază de Niacinamidă, Retinol și vitamina C, așa cum ți le-a recomandat medicul dermatolog
  5. Aplică MEREU cremă cu SPF 50 indiferent de sezon sau temperatură.

Informează-te bine înainte de a merge undeva pentru tratament. Asigură-te că cel care face procedura are experiență și cunoaște toate opțiunile de tratament. Doar așa va putea să creeze un plan adaptat nevoilor tale. Un articol complet despre ce poți face ca să scapi de cicatrici găsești aici!

With love,
Your dermatologist