Cum să scapi de cicatricile post acneice pentru totdeauna

Știu cât de frustrantă poate fi acneea și, când în sfarsit ai scăpat de ea, observi că a lăsat în urmă cicatrici inestetice nadorite. Din fericire, există tratament! Deci, înveselește-te și vorbește cu dermatologul tău despre tratamentul perfect adaptat doar pentru tine.

CE SOLUȚII AVEM?

Ei bine, în primul rând, vreau să te felicit că ai scăpat de acneea activă! Știu că a fost o luptă lungă si anevoioasă pe care tu ai reusit să o câștigi! Bravo! În al doilea rând, mergi doar la cabinete medicale specializate, de dermatologie, pentru ca aceste tratamente pot fi făcute numai de profesioniști care știu să manipuleze lasere puternice sau ace!

  1. PEELING-URILE CHIMICE

Nu, nu sunt aceleasi pe care le faci acasă în timp ce o urmărești “Emily in Paris” pe Netflix! Acestea sunt substanțe puternice, care folosite greșit pot provoca daune semnificative! Deci, cel mai bun lucru pe care poti sa-l faci este să mergi la un profesionist pentru un tratament corect! Unul dintre cei mai buni acizi  este acidul tricloracetic TCA care uniformizează nuanța și textura pielii, stimulând producția de colagen, fiind astfel o opțiune excelentă pentru toate tipurile de cicatrici post acneice!

  1. LASER

Tratamentul cu laser este o procedură care elimină primul strat de piele, îmbunătățind toate tipurile de cicatrici post acneice. Văd mulți pacienți care au mari speranțe cu privire la tratamentul cu laser. Ce trebuie să stii insă, este că trebuie să ai răbdare și consecvență pentru că cicatricile “icepick” si “boxcar”  sunt o provocare și dificil de tratat. Dar, nu IMPOSIBIL!

Recomand rejuvenarea cu laser non-ablativ pentru tipurile deschise de piele, care stimulează producția de colagen și laserul Nd: YAG cu infraroșu pentru tipurile mai închise. Vezi postarea noastră despre scara Fitzpatrick si tipurile de ten!

Laserul și microneedling-ul au efecte similare, deoarece stimulează producția de colagen și vindecarea rănilor. Deci, este foarte posibil ca pielea ta să se descuameze (cojească) și după tratamentul cu laser. Foloseste protecție solară și evită expunerea la soare pe toată durata tratamentului. În funcție de severitatea cicatricilor sunt necesare trei până la șase sau opt sedinte pentru a vedea un rezultat pozitiv care să te încânte!

  1. MICRONEEDLING

Microneedling-ul este una dintre procedurile preferate în cabinetul nostru pentru cicatricile post acneice superficiale, dar si profunde. Tratamentul presupune folosirea unor ace mici si fine care pătrund în piele la diferite nivele de adancime (în funcție de ceea ce dorim să realizăm), creând micro-leziuni în suprafață. Scopul este de a stimula producerea de collagen, care se formează de obicei atunci când avem o rană deschisă, pentru a ajuta în procesul de vindecare. Una dintre procedurile mele preferate este combinarea microneedling-ului cu PRP (plasmă bogată în trombocite). Aceasta înseamnă că extragem trombocitele din sângele tău, le învârtim foarte repede intr-o centrifuga și le folosim impreună cu microneedling-ul. Este cunoscut si sub numele de „tratamentul vampir”. Are rezultate excelente pe cicatricile post acneice incăpățânate.

Este o procedura nedureroasa, insa fața ta se poate descuama (coji). Nu te speria! Acest lucru este normal și face parte din procesul de vindecare. Între timp, trebuie să te protejezi de soare, folosind protecție solară zilnic și alege să rămâi mai mult în casă. Vei vedea îmbunătățiri cam după 3-6 sesiuni. Te-ai convins?

  1. FILLERE CU ACID HIALURONIC

Injectiile cu acid hialuronic funcționează excelent pentru cei care au nevoie de o soluție rapidă sau nu doresc  tratamente laser pentru cicatricile lor post acneice. Este important să știi că fillerele funcționează la pacienții cu un număr mic de cicatrici atrofice, precum “boxcar” sau “rolling”.

Cum funcționează?

Ei bine, dermatologul tău va injecta filler-ul potrivit pentru tine undeva sub cicatrice pentru a o umple, ridica, ajutand astfel la netezirea ei. Ce trebuie să știi este că efectul filler-elor nu durează mai mult de 6-12 luni. După câteva sedinte de injectare rezultatul poate deveni permanent!

  1. INJECȚII CU STEROIZI

Corticosteroizii și 5-FU (fluorouracil) sunt primele alegeri pentru cicatricile cheloide sau hipertrofice.

Fă o vizită medicului tău dermatolog pentru a vedea dacă ai nevoie de acest tip de tratament.

Indiferent de opțiunea de tratament pe care o alegi, trebuie să ai răbdare! Răbdarea și consecvența sunt cu adevărat CHEIA! Poate dura până la 6-8 luni pentru a vedea rezultatele dorite, pentru că majoritatea opțiunilor de tratament stimulează producerea de colagen, ceea ce necesită în mod natural timp.

With love,
Your dermatologist