Terapie LED acasă? Cum să alegi masca potrivită tenului tău

Tehnologia a progresat atât de mult și de repede încât este posibil să muți câteva din echipamentele costisitoare dintr-un cabinet dermatologic acasă.

Masca facială cu LED este unul din aceste dispozitive. Beneficiile terapiei luminoase sunt multiple și demonstrate de-a lungul timpului prin multiple studii. Ceea ce trebuie să știi însă, este că de obicei dispozitivul pentru acasă nu este la fel de puternic ca cel dintr-o clinică. Totuși, dacă timpul și bugetul nu iți permit cel puțin un tratament dermatologic cu lampă LED pe lună, atunci un astfel de produs pentru acasă este exact ceea ce ai nevoie.

Efectele și rezultatele terapiei LED sunt cumulative și se observă după un tratament constant timp de câteva luni. Așa că, daca mergi rar la un astfel de tratament, șansele ca el să dea rezultate pe termen lung sunt mici.

Ce este terapia led?

Acest tip de tratament a fost dezvoltat în urmă cu aproximativ 30 ani pentru a îi ajuta pe astronauți să se recupereze cât mai rapid după un zbor în spațiu. După un timp s-a observat că pe lângă recuperarea și vindecarea tisulară, led-urile au avut un efect benefic și asupra pielii. Așa că a început să fie studiată și aplicată pe diverse probleme dermatologice: acnee, pete pigmentare, riduri, roșeață, pierderea fermității și a luminozității tenului.

Cum funcţionează?

Lumina este absorbită de receptorii cutanați în funcție de lungimea ei de undă și fiecare culoare din spectrul măștii va stimula un răspuns diferit din partea pielii. Astfel, cu cât lungimea de undă crește, cu atât penetrarea va fi mai adâncă.

Ce lungimi de undă sunt benefice?

Roşu (620 – 630 nm)

Cel mai important rol al luminii roșii este cel anti-ageing. Cum? Prin stimularea producției de colagen și îmbunătățirea circulației sângelui de la nivelul pielii. Tenul tău va deveni mai luminos, iar ridurile se vor reduce treptat.

Albastru (465 – 470 nm)

Rol antibacterian, distrugând învelișul agentului patogen responsabil de producerea acneei. Cu alte cuvinte, la această lungime de undă, bacteriile nu se mai pot dezvolta fiind eliminate de pe suprafața pielii.

Este ideală în tratamentul tenului gras cu tendință acneică și pori dilatați, reglând totodată producția de sebum. Avantajul luminii albastre este că nu usucă tenul, contribuind la vindecarea mai rapidă a leziunilor active.

Verde (515 – 525 nm)

Este de ajutor în tratamentul petelor pigmentare și îmbunătățește calitatea și aspectul general al pielii. Uniformizează culoarea tenului, conferindu-i un aspect luminos și sănătos.

Galben (565 – 590 nm)

Îmbunătățește circulația oxigenului la nivel celular, ajută la drenajul limfatic și reduce aspectul ridurilor fine. Te va scăpa de retenția de apă de la nivelul feței și va combate pielea aspră cu aspect tern.

Violet (400 – 420 nm)

Este o combinație între lumina roșie și cea albastră, cu efecte regeneratoare puternice. Este utilizată în special în tratamentul cicatricilor post acneice.

Bleu  500 – 520 nm)

Lumina bleu are un efect treptat de energizare celulară și creștere a metabolismului care se traduce printr-un efect de luminozitate și albire ușoară. Unde mai pui că este și foarte relaxantă. Poți trage un pui de somn cât masca funcționează.

Albă

Lumina albă contribuie la combaterea laxității pielii, cu puternice efecte detoxifiante.  În timp, tenul tău va căpăta din ce în ce mai multă fermitate, fiind tonifiat și cu un aspect sănătos. Întrucât este lungimea de undă care penetrează cel mai adânc în piele, are efect anti-ageing, de reducere a ridurilor fine, rejuvenare și combatere a petelor pigmentare.

Este sigură? Pot folosi terapia led şi în sarcina?

Da, este sigură și non invazivă. Măștile LED aprobate pentru utilizare acasă nu au lumina la fel de puternică precum cele din clinicile dermatologice. Iar pentru că nu sunt folosite în prezența unui specialist, ele trec prin teste suplimentare de siguranță.

Femeile însărcinate sau cele care alăptează pot folosi masca în siguranță, atâta timp cât nu au dezvoltat pe parcursul sarcinii fotosensibilitate. Mai mult, terapia LED este o metodă eficientă și non-chimică de a combate acneea hormonală și de a preveni hiperpigmentarea. În rare cazuri pot apărea alergii.

Rezultate vizibile? În cât timp?

Rezultatele sunt diferite în funcție de tipul de ten, problema tratată și constanța cu care o utilizezi.

Folosită corespunzător, 20 de minute de 3-4 ori pe săptămână, vei vedea o reducere a ridurilor și o îmbunătățire a calității pielii în aproximativ 4 săptămâni.

Tips 1: Curăță tenul înainte de a folosi masca și aplică o cremă hidratantă sau un serum anti-age, în timp ce o folosești. În acest mod ingredientele active din creme vor pătrunde mai adânc și efectele vor fi mai puternice.

Atenție! Nu folosi produse antiacneice în timpul utilizării maștii, întrucât pot produce iritații. Aplică produsul antiacneic imediat ce ai încheiat terapia LED.

Tips 2: Fă-ți o poză înainte de a începe tratamentul. Așa vei ține cel mai bine evidența și vei observa mai bine schimbările.

Atenție! Consumul de alcool, fumatul și junk food-ul vor prelungi durata de tratament, iar rezultatele pot întârzia să apară.

Nu folosi produsul dacă suferi de fotosensibiliate, epilepsie, anumite boli tiroidiene sau dacă iei medicamente fotosensibilizante. Desigur, oricând ești în dubii și nu știi dacă să-ți cumperi un astfel de produs sau nu, sfatul specialistului te poate ajuta!

With love,
Your dermatologist