Stresul oxidativ. Ce este ┼či cum ne afecteaz─â?

Ce este stresul oxidativ ┼či de ce ne afecteaz─â?

Stresul oxidativ este dezechilibrul dintre nivelurile de radicali liberi ╚Öi antioxidan╚Ťi din organism. Din cauza num─ârului inegal de electroni ╚Öi a moleculelor de oxigen din compozi╚Ťie, radicalii liberi intr─â ├«n numeroase reac╚Ťii chimice care poart─â numele de oxidare. Aceste reac╚Ťii pot fi benefice sau nu pentru corpul nostru. Antioxidan╚Ťii ├«n schimb sunt prietenii organismului nostru ├«ntruc├ót ei pot dona electronul at├ót de necesar radicalilor liberi ╚Öi astfel ├«i stabilizeaz─â ╚Öi ├«i fac mai pu╚Ťin reactivi.

Efectele negative ale stresului oxidativ apar atunci c├ónd num─ârul radicalilor liberi ├«l ├«ntrece pe cel al antioxidan╚Ťilor. Abia atunci ├«ncep s─â produc─â numeroase daune la nivel celular, proteic ╚Öi ADN. ├Än timp aceste deregl─âri pot duce la boli precum: diabet, ateroscleroz─â, hipertensiune arterial─â, boli cardiace sau neurodegenerative precum Parkinson sau Alzheimer ╚Öi ├«n cazuri extreme cancer.

Cred c─â unul din efectele cele mai vizibile ale stresului oxidativ se observ─â la nivelul pielii, contribuind la procesul de ├«mb─âtr├ónire prematur─â ╚Öi skin ageing, pierderea elasticit─â╚Ťii, tonicit─â╚Ťii ╚Öi luminozit─â╚Ťii pielii.

Care sunt factorii de risc pentru un nivel crescut de radicali liberi?

Toată lumea produce un nivel de radicali liberi interni în timpul diferitelor procese inflamatorii care au loc în organism. Acest lucru este normal și face parte din modul de apărare naturală a corpului nostru.

Radicalii liberi d─âun─âtori sunt cei externi┬á din mediul ├«nconjur─âtor la care suntem expu╚Öi zi de zi┬á precum: poluare, pesticide, radia╚Ťii, fum de ╚Ťigar─â, ozon etc. O diet─â bogat─â ├«n zah─âr, gr─âsimi ╚Öi alcool pot contribui la produc╚Ťia de radicali liberi.

Cum ne protej─âm?

Este aproape imposibil s─â evit─âm expunerea total─â la radicalii liberi din mediul nostru, a╚Öa c─â cele mai bune m─âsuri sunt cele legate de stilul de via╚Ť─â, at├ót alimentar, c├ót ╚Öi fizic. Al─âturi de o diet─â bogat─â ├«n legume ╚Öi fructe, exerci╚Ťiu fizic ╚Öi odihn─â minim 6-8 ore pe noapte, apa hidrogenat─â este un aliat la fel de puternic, dar nu la fel de cunoscut.

Vrei să citești despre beneficiile apei hidrogente? Click aici

├Ä╚Ťi dore╚Öti s─â cumperi un dispozitiv de ap─â hidrogenat─â? Click aici

With love,
Your dermatologist