Stresul oxidativ. Ce este şi cum ne afectează?

Ce este stresul oxidativ şi de ce ne afectează?

Stresul oxidativ este dezechilibrul dintre nivelurile de radicali liberi și antioxidanți din organism. Din cauza numărului inegal de electroni și a moleculelor de oxigen din compoziție, radicalii liberi intră în numeroase reacții chimice care poartă numele de oxidare. Aceste reacții pot fi benefice sau nu pentru corpul nostru. Antioxidanții în schimb sunt prietenii organismului nostru întrucât ei pot dona electronul atât de necesar radicalilor liberi și astfel îi stabilizează și îi fac mai puțin reactivi.

Efectele negative ale stresului oxidativ apar atunci când numărul radicalilor liberi îl întrece pe cel al antioxidanților. Abia atunci încep să producă numeroase daune la nivel celular, proteic și ADN. În timp aceste dereglări pot duce la boli precum: diabet, ateroscleroză, hipertensiune arterială, boli cardiace sau neurodegenerative precum Parkinson sau Alzheimer și în cazuri extreme cancer.

Cred că unul din efectele cele mai vizibile ale stresului oxidativ se observă la nivelul pielii, contribuind la procesul de îmbătrânire prematură și skin ageing, pierderea elasticității, tonicității și luminozității pielii.

Care sunt factorii de risc pentru un nivel crescut de radicali liberi?

Toată lumea produce un nivel de radicali liberi interni în timpul diferitelor procese inflamatorii care au loc în organism. Acest lucru este normal și face parte din modul de apărare naturală a corpului nostru.

Radicalii liberi dăunători sunt cei externi  din mediul înconjurător la care suntem expuși zi de zi  precum: poluare, pesticide, radiații, fum de țigară, ozon etc. O dietă bogată în zahăr, grăsimi și alcool pot contribui la producția de radicali liberi.

Cum ne protejăm?

Este aproape imposibil să evităm expunerea totală la radicalii liberi din mediul nostru, așa că cele mai bune măsuri sunt cele legate de stilul de viață, atât alimentar, cât și fizic. Alături de o dietă bogată în legume și fructe, exercițiu fizic și odihnă minim 6-8 ore pe noapte, apa hidrogenată este un aliat la fel de puternic, dar nu la fel de cunoscut.

Vrei să citești despre beneficiile apei hidrogente? Click aici

Îți dorești să cumperi un dispozitiv de apă hidrogenată? Click aici

With love,
Your dermatologist